Cu toții ne-am spus într-un anumit moment că am dormit atât de prost încât parcă am obosit mai mult decât dacă nu dormeam deloc. Mai mult decât atât, din cauza agitației neîntrerupte tindem să ne obișnuim cu puține ore de somn. Chiar dacă dormi 4-5 ore pe noapte profund, fără să fi întrerupt de sunete sau deranjat de insomnii, nu este nici pe departe suficient. Specialiștii ne sfătuiesc să ne petrecem în medie aproximativ 7-8 ore de odihnă pe noapte. Astfel, energia pierdută în timpul zilei se restaurează, iar stresul acumulat se diminuează considerabil.

shutterstock_115968601

Cu toate că de multe ori vina cade pe factorii externi (volum mare de muncă, probleme personale sau de sănătate, lipsa timpului), trebuie să știi că de multe ori un somn nesatisfăcător poate fi datorat unor produse de dormit care nu sunt realizate în conformitate cu nevoile tale individuale. Afecțiunile ce provoacă dureri de spate sau de gât și alergiile la diverse materiale din care produsele de dormit sunt confecționate sunt principalii factori care îți indică ce este nu recomandat să folosești pe viitor.

Astfel, una dintre cele mai importante componente de care trebuie să ții cont este perna. Simptomele care îți indică faptul că este timpul să o schimbi cât mai rapid sunt durerile de gât sau umeri și migrenele matinale.

Pernele sunt de mai multe tipuri, elementele distinctive fiind compoziția acestora, volumul și mărimea. Poziția în care obșnuieși să dormi este singura care îți poate arăta ce fel de pernă ți se potrivește cel mai bine.

În cazul în care dormi pe spate, perna va trebui să nu fie prea voluminoasă deoarece coloana trebuie să beneficieze de o susținere naturală, fără să o forțeze.

Dormitul pe o parte indică faptul că perna trebuie să fie una fermă care să nu permită capului să se scufunde. Coloana cervicală trebuie, deci, să se situeze în prelungirea coloanei vertebrale.

Adepții dormitului pe burtă sunt cei mai nefericiți deoarece din cauza poziției spatele, umerii și gâtul vor suferi oricum ar fi. Dacă nu poți renunța la acestă metodă de odihnă, achiziționează o pernă plată.

Dincolo de modul în care adormi, trebuie să știi că pernele se diferențiază și în funcție de materialul din care sunt realizate. Ai de ales între perne din puf (sunt foarte ușoare și termoizolante), spumă (accesbile, dar nu susțin corpul la capacitate maximă) sau latex (perne ce combină armonios susținerea corectă a corpului și caracteristica hipoalergenică).

Cu puțină atenție la semnalele propriului tău corp îți poți îmbunătăți calitatea somnului și, implicit, a vieții. Decizia de te concentra mai mult asupra sănătății și mai puțin asupra factorilor cauzatori de stres este una dintre cele mai bune pe care le poți lua!