Ceea ce facem în mod repetat ajunge să ne definească. De la valori ajungem la credinţe şi de la credinţe la comportament. Dezvoltăm bune maniere, vicii, nopţi albe, kitch-uri sau bun-gust. Trăim diferite stiluri de viaţă şi ne odihnim în diferite stiluri de somn. Libertate şi lejeritate obţinem printr-un stil minimalist, unde aşa ne va fi şi somnul: lejer şi fără alte pretenţii în afara scopului precis al trezitului de dimineaţă cu energie pentru o nouă zi.  Extravaganţă, exotism sau avangardă găsim într-o abordare diferită a vieţii şi, desigur, a somnului. De ce se leagă aşa de uşor stilul în care ne trăim viaţa cu stilul în care dormim vom vedea în rândurile următoare.

shutterstock_63207907

Ce fel de descrieri vrem să ne reprezinte stilul de viață? Luxul, extravaganța, măreția, strălucirea sau pragmatismul, futurismul ori… minimalismul? În funcție de acestea, în ce fel ne amenajăm locuința – în culori calde, linii curbe și cu mobilier masiv sau ca un microcosmos ancorat în natură, în istorie?

Dar nu se rezumă totul la preferințe. Stilul nostru de viață, pentru care suntem responsabili, ne influențează starea de sănătate, starea psihică și somnul. Un stil de viață dezordonat deci impropriu menținerii bunei imunități duce la îmbolnăvire și la insomnii. Ce rost mai are amenajarea dormitorului într-un anumit mod dacă nu putem dormi? Stresul sever, alimentația nepotrivită, fumatul, abuzul de alcool și sedentarismul conduc toate, fiecare pe câte o cale, la boli și insomnii. Vom avea un somn deficitar, din această cauză vom deveni nemulțumiți de propria viață, poate chiar depresivi, vom detesta până și locuința noastră amenajată alteori pe gustul nostru.

Ne trebuie puțină ordine în viață. Iată persoanele riguroase, calculate, ordonate în tot și în toate vor tinde să își amenajeze spațiul în care locuiesc, mai ales cel în care dorm, într-un stil practic, funcționalist, nu își doresc ornamente din abundență, care încarcă spațiul, ci pereți albi și mobilier crem, bej sau verde pal. Aceste persoane vor avea un program de somn bine stabilit, asigurându-se de durata suficientă și de condițiile optime pentru un somn sănătos și odihnitor, deoarece ele știu că doar așa pot menține mintea odihnită pentru cerințele de peste zi în care capacitatea de concentrare este un must, iar memoria trebuie să fie fresh.

 

Alte persoane doresc poezie în viața lor. Se îndreaptă către aspectele spirituale, tind să neglijeze sau să prețuiască timpul, însă cunosc și recunosc importanța unei vieți echilibrate, concept pe care doresc să-l îmbrățișeze și pe care chiar îl recomandă și altora. Aceste persoane își vor amenaja căminul cu sculpturi manuale pe lemn masiv, vor avea elemente din piatră, bambus, în culori de roșu, galben, albastru cu nuanțe de auriu și argintiu, împletituri, plante exotice, forme abstracte, parfumuri orientale, poate și albastru indigo pentru anumiți pereți sau tavan. Vor dormi când le va fi somn și vor tinde să se trezească atunci când se vor simți odihnite. Vor avea grijă de sănătatea lor și vor îndepărta toți factorii care o pot amenința, acarienii, aerul, apa pe care o beau, hrana și nu în ultimul rând materialele de dormit neperformante.