Poate te gândeşti că obişnuieşti să dormi prea puţin, din raţiuni de program încărcat şi lipsă de timp, nicidecum nu crezi că dormi prea mult. Dar trebuie să ştii că în weekend, atunci când crezi că recuperezi orele de somn dormi mult mai mult, poate şi 11-12 ore, aşa că uneori dormi prea mult. După cum extremele nu sunt niciodată binevenite, nici somnul prea puţin sau prea mult nu este bun. Trebuie echilibru în toate, hai să-l dobândim!

Daca ai peste 45 de ani trebuie să ştii că riscurile care apar în urma somnului prea puţin se împuţinează, în schimb somnul prelungit creşte riscul de diabet, de obezitate sau de boli de inimă. Deloc de neglijat este şi informaţia potrivit căreia deficienţele de somn pot fi ele însele generate de boli cronice. Astfel, apneea de somn sau insomnia se instalează şi de aici înainte lucrurile nu mai sunt aşa de simple.

Dar cei sănătoşi nu pot apela la o astfel de scuză pentru a justifica nerespectarea niciunui program de somn sau pentru a dormi prea mult în zilele libere. Nimeni nu vrea să aibă o stare proastă pe tot parcursul zilei sau să se simtă moleşit de când se ridică din pat până se pune din nou la culcare. Cei care dorm prea mult din nevoia de răsfăţ, fără să fie cazul, pur şi simplu pierd vremea, pentru că somnul, în loc să aducă energie, aduce cu sine letargie.

 

Somnul mult are doar cantitate, nu şi calitate

Apropo de letargie, trebuie să cunoşti că prea mult somn „învârte” greşit mecanismul de regenerare cerebrală, de sedimentare a informaţiilor acumulate şi de refacere a nivelurilor optime de fluide din corp. Întreg organismul devine confuz şi babilonia dureaza ca o ceaţă care se ridică încet. Până îţi revii complet se face seară şi trebuie să dormi din nou, trebuie să poţi să adormi din nou, pentru că ceasul biologic ticăie şi îşi cere drepturile.

Prea mult somn strică pentru că nu te odihneşte şi îți dă peste cap organismul. Te oboseşte, te slăbeste (ca tonus), te îngraşă (ca masă) şi te face vulnerabil la problemele de sănătate. Plus că mintea îţi oboseşte mai uşor.

 

Un somn calitativ este acela care durează conform duratei standard de somn per specific de vârstă. Cu mici variaţiuni, în funcţie de particularităţi. Prea mult somn strică. Trezirea!