Din păcate considerăm dormitul un răsfăţ pe care nu ni-l putem permite, un lux, un rău necesar, o plăcere vinovată. Societatea ne-a învăţat să scurtăm perioada de somn şi să lucrăm sau să învăţăm în timpul aşa-zis câştigat. Şi degeaba primim urări de sănatate prin telefon sau când strănutăm, dacă noi nu înţelegem că prea puţin somn poate şi va dăuna sănatăţii.
Bineînţeles că prea puţin somn pentru tine nu e acelaşi lucru cu prea puţin somn pentru un bătrân sau un copil. Plus că şi diferenţa dintre sexe aduce cu sine diferenţe în ceea ce privește necesarul de somn, pentru că, statistic vorbind, femeile dorm mai mult decât bărbaţii.
În primul rând, pentru a nu dormi prea puţin, trebuie calibrată durata optimă de somn şi pe baza acesteia, elaborat un program de somn pe care îl vei respecta pe cât de mult posibil. Aici nu este ca la serviciu, aici rutina este chiar binevenită. Dacă nu respecţi programul şi dormi mai putin, atunci ştii care este o cauză a problemelor la nivelul inimii sau la nivelul metabolismului. Dereglajele apar şi starea de sănatate se înrăutăţeşte.
Exista Centre pentru Studiul Dereglărilor de Somn care confirmă acest lucru şi care spun oricând şi oriunde că dacă dormi prea puţin:
– rişti să ai probleme cu greutatea;
– rişti să faci diabet;
– rişti chiar să ai dificultăţi cognitive sau chiar probleme psihice.
Prea puţin somn, deci fără sănătate
Asemenea riscuri apar şi în cazul în care dormi prea mult, nu numai prea puţin. Dar acolo lucrurile sunt un pic diferite, pentru că depinde ce înseamnă acest “prea mult” în funcţie de particularităţile celui care doarme. Dacă dormi prea puţin câştigi timp, dar nu vei putea face mare lucru cu timpul câştigat. Vei fi somnoros, fără vlagă, fără tonus, fără capacitate de concentrare, fără poftă de mâncare.
Acest “fără” poate fi şi va fi adăugat cuvântului “sănatate”. Prea puţin somn nu permite corpului să se refacă integral, dar nu asta este cea mai mare problemă. Cel mai mare şoc pe care corpul îl resimte este la trezirea după un somn insuficient; această trezire bruscă şi solicitare a organismului în condiţii de multe ori improprii înseamnă o solicitare comparabilă cu cele la care sunt supuşi piloţii avioanelor de acrobație. Bineînţeles, acest efort nu se simte, dar se resimte în timp.
Se întâmplă şi ca problemele de sănătate să ducă la tulburări de somn. Din această cauză, a dormi prea puţin duce la probleme de sănătate, iar problemele de sănătate pot duce la tulburări de somn. Este un cerc vicios pe care nu-l doreşti nimănui, nu-i aşa?