Sunt atâtea lucruri care împart lumea în două tabere, pro şi contra, încât ne vine greu să credem că şi un obicei precum somnul de după-amiază poate face acest lucru.
În anumite ţări, a dormi după-amiază este lucru bine sedimentat, mai precis acel interval de siestă care de regulă se desfăşoară în intervalul orar 13:00 – 15:00. În anumite locuri, pauza de după prânz nu există, fiind considerată suficientă pauza de prânz. Adică mănâncă şi se întorc imediat la activităţi. Bineînţeles că unele persoane se potrivesc primei variante de program menţionate, iar altele, celei de-a doua. Totuşi, şi acelea tânjesc în secret după un pui de somn, dar, forţaţi de împrejurări, se ajută de stimulente şi trec peste acel episod somnolent. Aşadar, care sunt beneficiile şi pericolele somnului numit somn de frumuseţe? Să le luăm pe rând.
Beneficiile somnului de după-amiază
Sunt multe. Imense. Memorie îmbunătăţită dacă somnul de după-amază devine un obicei, creativitate debordantă care aduce concepte şi idei numai bune de pus în pratică, şi productivitate mult crescută. Iată influenţa asupra creierului!
Unele corporaţii chiar au spaţii special amenajate pentru a avea angajaţii unde să doarmă o jumătate de oră şi asta nu din raţiuni de fidelizare a angajaţilor, ci din raţiuni pur matematice – performanţele companiei cresc dacă angajaţii se odihnesc când trebuie.
Un mic truc prin care să ne ajutăm de acest gen de somn şi mai mult este să bem cafea fix înainte de a ne întinde. Da, fix cafea fix înainte de a ne întinde, pentru că până îşi face efect cafeaua, noi ne vom fi trezit deja. Important este ca somnul să nu dureze mai mult de 30-40 de minute.
Efectele siestei sunt la fel de benefice ca şi somnul de noapte. Ajută la refacerea celulelor, la sedimentarea informaţiilor, la reîmprospătarea tonusului etc..
Pericolele somnului de după-amiază
Şi cum niciun bine nu vine şi fără răul aferent, iată că, deşi mult lăudat şi practicat cu efectele scontate, somnul pe timp de zi creşte riscul diabetului şi în anumite condiţii ne poate obosi şi mai tare.
În branşă este deja celebru studiul Spitalului Guangzhou din China unde pe eşantioane de peste 10.000 de persoane s-a demonstrat legătura dintre practicarea somnului după-amiaza şi creşterea riscului de diabet, cu până la 26% mai mare. Pe durata somnului din zi secreţia de insulină se opreşte, iar la trezire insulina nu îţi poate produce efectele în mod optim.
Şi dacă inerţia somnului ne cuprinde pentru că suntem lacomi şi dormim după-amiaza mai mult de 30 de minute, este doar vina noastră. Va fi vina noastră că ne vom simţi ameţiţi, adormiţi şi ineficienţi după un somn ce iniţial ar fi trebuit să ne facă bine, nu rău. Desigur, aici pericolul vine din partea noastră, nu a somnului în sine. De aceea, trebuie să ne gândim bine înainte şi la avantajele şi la pericolele somnului pe timp de zi.