Un somn odihnitor poate fi uneori greu de obținut, iar motivele sunt variante: de la schimbări de temperatură și, implicit, trecerea la un alt anotimp, până la diverse afecțiuni sau stresul acumulat care ne macină. Din fericire, specialiștii sunt pregătiți cu ceva sfaturi care ne pot ajuta să trecem peste aceste probleme și să ne bucurăm din nou de un somn liniștit și relaxant, chiar și iarna.

trucuri-pentru-un-somn-odihnitor-in-sezonul-rece

Iată câteva recomandări ce te vor ajuta cu siguranță să te trezești în fiecare dimineață cu bateriile încărcate, plin de energie și optimism:

  • Temperaturile excesive în propria locuință – fie că e prea răcoare sau prea cald, organismul tău nu se va odihni niciodată așa cum trebuie. Temperatura optimă variază între 20 și 23 de grade Celsius, așa că încearcă să nu te îndepărtezi prea mult de acest interval. Pe timpul iernii este bine să folosești produse de dormit ce mențin o temperatură echilibrată și un grad ridicat de ventilație indiferent de anotimp.
  • Lipsa luminii naturale – pe timp de iarnă lumina naturală nu este foarte puternică, iar atmosfera cenușie influențează organismul făcându-l să nu distingă prea bine perioadele de odihnă cu cele de activitate. Acest lucru afectează procesul firesc de desfășurare al activităților zilnice, astfel încât pe timp de zi suntem mereu somnoroși, iar noaptea, atunci când ar trebui să dormim, corpul nu mai simte nevoia de odihnă.
  • Exercițiile fizice – frigul și vremea nu prea prietenoasă se transpun destul de ușor în clipe de leneveală, așa că în timp sportul poate ocupa un loc secundar în viața noastră. Specialiștii susțin că măcar oră de mișcare zilnică poate contribui semnificativ la o calitate sporită a perioadei de odihnă.
  • Mesele grele, pline de grăsimi – iarna tindem să mâncăm mai mult și mai consistent, iar aceste practici nu sunt deloc benefice pentru organism, mai ales dacă au loc cu puțin timp înainte de culcare, deoarece somnul ne poate fi tulburat. Mâncărurile grele se digeră destul de încet, așa că este recomandat ca, în cazul în care nu puteți opta pentru o alternativă mai scăzută caloric, să luați cina cu aproximativ 4 sau 5 ore înainte de somn.

Poate că nu ai luat în considerare toate aceste detalii, dar orele de odihnă sunt extrem de importante pentru refacerea organismului după o zi întreagă de muncă și stres acumulat periodic. Cele minim 7 ore de somn pe noapte nu trebuie neglijate sub nicio formă, așa că nu lăsa anotimpul rece să te afecteze, e momentul să iei măsuri pentru a petrece câteva ore odihnitoare și relaxante noapte de noapte.