Uimitor, ecologic, cu un impact social şi economic semnificativ, uşor de obţinut deci larg folosit, din ce în ce mai cunoscut. Doamnelor şi domnilor, este vorba despre bambus! Toate secretele lui încep să se dezvăluie şi să ne bucure cu deosebitele lui caracteristici. Avem ocazia în continuare să parcurgem detalii impresionante despre bambus şi să aflăm despre acest material că poate defini un mod de viaţă natural, propriu, sănătos.

Bambusul, un dar care trebuie folosit cu har

Fiind o plantă care creşte extraordinar de repede – unele specii cresc şi 30 de centimetri pe zi, puterea sa de regenerare este foarte mare, putând fi recoltată anual. În plus, este sustenabilă 4-5 ani după aceea. Ca urmare a creşterii atât de rapide, are chiar un potenţial ecologic, absoarbind, de asemenea, o cantitate mare de dioxid de carbon.

Ne-am convins de impactul ecologic, însă în aceeaşi măsură ne convingem şi de impactul social pe care îl poate avea bambusul de când utilizarea lui a crescut până la scară largă: crearea de locuri de muncă pentru categorii defavorizate precum femeile şomere sau, dacă privim un fenomen regional, bărbaţii care până acum emigrau pentru a găsi de lucru.

Ştiaţi că?…

…cel mai mare producător de bambus din lume este China? Dacă acest lucru este previzibil, ştiaţi că există Organizaţia Internaţională a Bambusului? Aceasta declară că până în 2020 piaţa de bambus va ajunge la 15 miliarde de euro, dublu faţă de acum. …bambusul este folosit ca schelă în diferite industrii? Lucrul acesta se întâmplă în Japonia. …bambusul este superior bumbacului şi mătăsii din multe puncte de vedere? …densitatea bambusului este mai mare decât cea a satinului? În curând nu vom mai spune „satinat”, ci… „bambusat”; …bambusului i se spune „material-minune” pe bună dreptate, fiind mai rezistent în tensiune decât oţelul?

Cele 1500 de utilizări ale bambusului

Ca materie primă, bambusul este folosit în mod deosebit la producţia de mobilier şi, prin fibra de bambus, în textile. Fiind vorba de o materie lemnoasă cu atâtea şi atâtea calităţi, paleta de utilizări este mult mai mare. Bambusul se foloseşte la schele, foişoare şi chiar case, hârtie, precum şi parchet.

Vom afla imediat avantajul unui parchet din bambus, dar înainte trebuie să ştim că pentru producţia de textile, bambusul este deseori mixat cu alte materiale, combinaţia de bambus şi bumbac fiind răspândită. Iar pentru cei care doresc mai mult, produsele de dormit premium au bambus 100%.

Alte utilizări ca material textil: prosoape, lenjerii de pat şi piese vestimentare, fiind prezent aici sub formă de vâscoză de bambus.

După ce am văzut cât de versatil este acest material, revenim la parchetul din bambus și aflați că suprafaţa lăcuită poate fi şlefuită în caz de zgârieturi majore sau uzare avansată, şi luciul care la alte materiale lemnoase nu se poate recăpăta integral, ce să vezi, reapare la fel de puternic.

Bambusul este deci un dar oferit de natură, universal valabil, uşor regenerabil şi deja îndrăgit. Mai rămâne doar ca societatea să îl respecte şi să îi folosească toate calităţile pentru beneficii maxime, care nu vor întârzia să apară.