Dacă te gândeşti că o saltea bună este necesară pentru un somn odihnitor, ai dreptate! Dar la importanţa lenjeriilor pentru pat te-ai gândit? Lenjeria vine permanent în contact cu pielea, este interfaţa produselor de dormit pe care noapte de noapte le foloseşti. În continuare vei primi câteva sfaturi pentru alegerea lenjeriei de pat potrivite potrivite.

Alegerea nu se face „după ureche”, ci cu focusare pe următoarele criterii: cele care nu depind de tine (sezon, mărimea produselor de dormit şi mărimea patului) şi cele care ţin exclusiv de tine şi preferinţele tale (textură, imprimeuri).

Există lenjerii all-season, moderate ca performanţă, dar rezistente în timp; lenjerii pentru sezonul cald, cu ţesătură răcoroasă, subţire și fină. Este o alegere bună dacă poate asigura circulaţia aerului şi elimina transpiraţia. Există și lenjerii de iarnă cu ţesătură consistentă dar moale, călduroase, astfel cât să dormi în linişte.

Mărimea produselor de dormit te condiţionează să achiziţionezi o lenjerie de pat care, în cazul celei pentru saltea, va fi mai mare cu aproximativ 20 cm pe fiecare latură faţă de dimensiunile saltelei.

Ține cont si de marimea dormitorului. Lenjeriile de pat cu imprimeuri mari şi curbe sau circulare, multicolore, îşi au rostul mai degrabă în dormitoarele mari. În cele care sunt mai mici, lenjeriile colorate uni şi în nuanţe relativ aprinse vor participa la conferirea senzaţiei de spaţiu.

Și raportul calitate-preţ este un alt criteriu de care trebuie să ții cont. Impresia că o ţesătură mai groasă este neapărat mai bună este falsă. Mai degrabă contează densitatea şi fineţea fibrelor care o compun. Filarea fibrei, ca proces, stabileşte calitatea; în cifre discutăm de 80- 150 fire/cmp pentru un plus de calitate. Un număr de 50- 60 fire/cmp înseamnă că este o ţesătură uzuală.

Înainte să ne aruncăm să cumpărăm ţesături sufocate de imprimeuri ce conţin coloranţi agresivi cu pielea mai bine citim următoarele: imprimarea reactivă a lenjeriei pentru pat cu o nouă generaţie de coloranţi are avantaje multiple:

–          culorile sunt ca noi după mai mult timp;

–          ecologia este la ea acasă şi va fi şi la tine acasă, dacă îţi doreşti;

–          ţesătura rămâne netedă, deoarece pigmentul intră în fibră, nu rămâne aplicat pe aceasta;

–          tu rămâi cu mulţumirea unei alegeri bune şi cu somnul excelent.

Sperăm ca sfaturile să-ți fie de folos și să te ajute să te bucuri de un somn dulce în fiecare noapte!