Abandonul spiritului mioritic?

 

Traditie » Simplitate » Caldura!

Din ce in ce mai mult inlocuita cu produsele sintetice, lana este unul din elementele cheie ale traditiei noastre. Simbol al trecutului nostru, al simplitatii existentiale si al caldurii, ramane cel mai vechi material folosit in spatiul Carpato Danubiano Pontic.

Lana este un material textil extrem de popular produs din parul caprinelor. Cea mai raspandita este lana de oaie, dar se poate obtine lana si de la capre, lame, camile, iepuri etc.

Oricat de avansata ar fi tehnologia, nu uita ca beneficiile lanei sunt net superioare celor sintetice. Datorita lanolinei, lana este impermeabila, ea respinge apa fara probleme. Lana respira! Si aceasta calitate este importanta fie ca vorbim despre hainele din lana (chiar si scutece), fie ca este vorba de produsele din lana folosite pentru dormitor (pilote, saltele, perne etc.).

Trebuie sa scapi de prejudecata ca lana provoaca alergii si te face sa iti scarpini tot corpul. Lana de foarte buna calitate, cea foarte fina, este o minune pentru corpul tau.

Stiai ca mamicile foarte bine documentate folosesc pentru copiii lor pantalonasi (tip scutec) din lana?

Astfel pentru nevoile fiziologice din timpul noptii ale bebelusului, mamica este protejata, pentru ca lana ramane calda chiar si atunci cand este uda, eliminand orice disconfort pentru micut pana este schimbat.

La asta te-ai gandit?

Ne-am obisnuit ca lana sa o asociem cu iarna, dar ea isi pune in valoare calitatile foarte bine si in anotimpurile calde. Gandeste-te ca beduinii din Sahara poarta lana sa le tina racoare!

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa te reintorci la lana:

• absoarbe umezeala (unele tipuri de lana chiar resping umezeala);
• este antibacteriala;
• un bun izolator. O poti folosi in orice anotimp: este calduroasa iarna si racoroasa vara;
• este hipoalergenica;
• este usor de intretinut etc.

Transhumanta vs Statornicie

Intregul fenomen al transhumantei este unul aparte. Daca ciobanii isi mana turmele prin zone montane sau de ses in functie de vointa vremii, si noi schimbam hainele din garderoba in functie de anotimp si de temperaturi. Si noi suntem intr-o continua miscare, dar universul nostru este static. Probabil aceast travaliu activ si foarte complex face ca lana sa fie atat de interesanta si de eficienta.

Produs natural, bio, crescuta din animale sanatoase, nascute si dezvoltate sub cerul liber la peste 2000 de metri, lana ar putea fi cartea noastra de vizita ca popor mioritic.

Poate ca ar fi bine sa iti urmezi si tu “turma” si sa folosesti lana tot mai mult!

Green Future | Gama de produse Wool | Totul din Lana

Gama de produse integrata din lana? Green Future | Wool | Traditional Dreams
Traditie? Totul despre lana