Bineînţeles că ştii ce înseamnă somnul, deoarece îl experimentezi zilnic şi ştii că o definiţie a lui mai pretenţioasă ne-ar spune că somnul este o stare fiziologică periodică şi reversibilă caracterizată prin suprimarea conştienţei şi încetinirea funcţiilor organice. Ce nu ştiai despre somn, însă, pot fi lucrurile care urmează:
1. Cei care dorm în medie 6-7 ore pe zi au o speranţă de viaţă superioară celor care dorm în medie mai mult sau mai puţin.
Aşadar, eşti workaholic, trăieşti mai puţin. Îţi place prea mult să dormi, trăieşti mai puţin. Dormi 6-7 ore, trăieşti mai mult.
2. Balenelor şi delfinilor li se „dezactivează” numai jumătate de creier atunci când dorm, cealaltă jumătate fiind activă pentru îndeplinirea funcţiei respiratorii.
Fiind mamifere acvatice nu prea găseşti echivalentul cu somnul experimentat de tine, asta ăneamnă că poţi dormi liniştit.
3.. În medie, o persoană se trezeşte de cel puţin 6 ori pe noapte.
Ceea ce nu este neapărat rău; dacă şi tu faci aşa dar nu ştii şi dimineaţa ţi se pare că nu te-ai trezit deloc, atunci nu prea contează.
4. Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nocivitatea somnului de după amiază, Spania a efectuat mai multe campanii publicitare cu privire la acest aspect.
Spaniolii, fiind obişnuiţi cu acea celebră siestă, trebuie să cunoască şi aspectul nociv din dulcele somn de frumuseţe.
5. În 1988, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au pete albe în spatele genunchiului îşi pot schimba singuri ceasul biologic.
Acest lucru este chiar o ciudăţenie şi nu, nu este o provocare să te verifici.
6. Aproape tot ceea ce cunoaştem despre somn s-a descoperit în ultimii 25 de ani.
De aici se înţelege că legătura dintre petele albe din spatele genunchiului şi ceasul biologic a fost una dintre primele descoperiri privitoare la somn. Tu ce crezi?
7. Somnolenţa din timpul zilei este un mecanism prin care organismul ne anunţă că ceva nu funcţionează la parametrii optimi.
Într-adevăr, organismul îţi oferă semnale pe care, totuşi, trebuie să fii destul de treaz încât să le interpretezi corect.
8. Persoanele care au somnul greu (dorm buştean) au suplimentar faţă de restul nişte modele pe creier. Este vorba despre o activitate bruscă produsă de talamus care, aparent, blochează semnalele neurologice activate de zgomot.
Cu cât mai multe modele, cu atâta somnul mai adânc. Oare care este numărul maxim de astfel de modele?
9. Oamenii care se joacă pe calculator îşi pot controla visele. Psihologii spun că aceştia interpretează altfel un vis, fiind obişnuiţi să îşi comande avatarul în celelalte „universuri” în care se află.
Tu ai acest noroc sau te mulţumeşti cu visele unde monştrii te atacă şi tu te sperii de ei în somn?
10. 12% din oameni sunt capabili să viseze doar în alb şi negru. Procentajul era mult mai mare în trecut, dar de când au apărut ecranele color s-a micşorat.
Dacă nu crezi acest lucru, ar fi bine să începi să întrebi în stânga şi în dreapta. S-ar putea să fii surprins.