Deşi vara se va impune curând, obişnuinţele capricioasei primăveri dispar cu greu. Vremea este schimbătoare, tendinţele înşelătoare, iar temperaturile oscilează periculos între cald şi rece. Și cum familia ta este cea mai importantă, trebuie protejată de toate acestea pe timpul somnului. Un semn rău este şi energia scăzută. În nopţile de mai, încă imprevizibile, echilibrul termic este greu de obţinut şi de păstrat iar astenia greu de combătut. Totuşi, se poate!

somnul-familiei-tale-in-noptile-de-mai 

Problemele primăverii constau într-un mix format din deficitul de minerale și vitamine, starea fizică şi emoțională deja epuizate și somnul necorespunzător. Odihna din timpul nopţii poate fi compromisă din cauza fluctuaţiilor de temperatură, fie ele şi mici. De ce? Răspunsul este dezarmant: pentru că ne trezim şi ştim că cel mai probabil ne vom chinui chiar şi o oră să adormim la loc.

Nu-ţi trebuie însă să-ți faci griji, nici pentru tine și nici pentru familia ta. Este suficient să urmezi câteva reguli simple şi ai grijă la aspectele legate de somnul în condiţii nefavorabile. În plus, siesta din timpul zilei din weekend, când temperatura şi aromele zilei îmbie la somnul cu fereastra deschisă diferă de somnul de noapte, care este mai răcoros şi în care nu poţi să tratezi superficial lucrurile, trebuie să iei măsuri ca să scapi de aceste griji.

Un alt aspect este lipsa de energie pe perioada primăverii, care poate fi combătută, deşi este puțin mai dificil. Ce se ştie cu siguranţă este că somnul deficitar are efecte nefaste asupra nivelului de energie, tonusului şi dispoziţiei pe care ori tu ori cei cu care locuieşti le aveți şi ştii că lucrurile acestea sunt, de regulă, „contagioase”.

Iată însă câteva sfaturi pentru un somn bun în aceste nopţi de mai: învaţă-i pe cei dragi să aprecieze produsele de dormit de calitate, să respecte un program de somn, obișnuiește-ți familia cu cine uşoare şi spune-le că deşi e luna mai, hainele cu mânecă lungă încă nu dispar din garderobă și roagă-i să renunțe la calculator pe cât posibil, căci nu vor putea adormi sau vor avea un somn chinuit.

Soluţii pentru mai multă energie în perioada când astenia de primăvară se instalează se găsesc, dar se aplică mai puţin. Este greu să te concentrezi şi să fii raţional când nu ai dispoziţie pentru nimic, aşadar atunci când în familia ta cineva pare a nu mai fi „în apele lui”, nu ezita să-i oferi ajutorul.

Minerale şi vitamine, aici este cheia! Magneziul şi vitamina B6 echilibrează sistemele nervos şi muscular şi reglează somnul. De aici concluzia că printr-un somn bun, astenia dispare mai repede şi energia revine, deci atât somnul cât şi energia se influenţează reciproc. Vitamina D, importantă în ceea ce numim „vigoare”,  are legătură cu soarele acesta înşelător. Sau cu petrecerea timpului în aer liber, cel puţin.

Fii  deci un exemplu pentru familia ta! Respectă un program de activitate şi unul pentru odihnă şi somn, mănâncă variat, sănătos şi în cantităţi rezonabile, păstrează-ţi optimismul, alege produse bune de dormit. Astfel, somnul familiei tale în aceste nopți se va îmbunătăţi, iar obiceiurile bune rămân și în nopțile de iunie și celelalte luni de acum încolo!