Ai fost vreodată curios să afli ce reprezintă culorile din casa ta? Fiecare culoare şi nuanţă a ei are o semnificaţie aparte, poartă o stare de spirit unică, iar asociate acestea inspiră armonie şi exprimă personalităţi. În dormitor, culorile sunt esenţiale pentru liniştirea ta, pentru crearea stării armonioase care te lasă să adormi în pace. Cunoaşterea semnificaţiilor culorilor te ajută să le foloseşti în conformitate cu cine ești tu și cu felul în care vrei să te simți când vii acasă după o zi lungă.

Fiinţa umană poate  percepe cu ochiul liber peste 2000 de nuanţe diferite iar 87% din percepţiile senzoriale ţin de culori. Ai un spectru personal al culorilor preferate şi un altul al culorilor detestate. Spectrul situat între acestea două defineşte paleta de culori tolerate. Bineînţeles, o culoare capătă nuanţă şi intensitate de la lumina care pică pe ea: slabă, puternică, artificială, naturală, a răsăritului, a apusului etc.. Lucrurile sunt complexe, dar mai jos vei afla lucrul de la care trebuie să porneşti:

Alb

Simbolizează curăţenia şi puritatea. Această non-culoare sau culoare acromatică nu poate exista singură în dormitor, deoarece agasează ochii, îi oboseşte, în plus, este parcă prea simplă. Ea trebuie alternată cu altele precum cele de mai jos.

Gri

Simbolizează eleganţă şi echilibru. Putând părea o culoare prea formală pentru dormitor, aşa cum ai putea crede, gri-ul nu este deloc aşa, dacă este dozat pe suprafaţa care trebuie. Gri-ul este un adjuvant, echilibrează alte culori, le face mai elegante.

Albastru

Simbolizează pace şi răcoare. Fiind o culoare rece dar senină, albastrul este numai bun în dormitorul tău, el are efectul calmării tale şi previne coşmarurile. Stilul mediteraneean de amenajare aproape că abuzează de albastru, dar se limitează totuşi la a-l folosi moderat dar cu maxim de efect.

Galben

Simbolizează candoarea şi optimismul. Galbenul este o culoare foarte plăcută de folosit în dormitor, dar atenţie la nuanţă, deoarece o nuanţă prea puternică poate obosi ochii.

Roşu

Simbolizează pasiunea şi instinctul. Folosirea roşului este o reală provocare în amenajarea dormitorului. Tentaţia este mare, dar vocea raţiunii trebuie să calculeze obiectiv gradul prezenţei acestei culori în camera în care îţi petreci o treime de viaţă.

Verde

Simbolizează natură şi echilibru. Parcă eşti în elementul tău înconjurat de verde, pe munte, la un picnic. Eşti relaxat şi zâmbitor şi nici măcar nu realizezi cauza. Dar prea mult verde ar trebui „stins” cu roşu şi portocaliu. Verdele reduce tensiunea la propriu, acesta este efectul ei fiziologc.

Maro

Simbolizează tot natură, dar şi îndrăzneală. Aceasta este o culoare folosită mai mult de către bărbaţi. Inspiră soliditate și fermitate. Acum nu este de evitat de partea feminină, ci folosit numai ca accentuare în construcţia siguranţei dormitorului.

Violet

Simbolizează creativitate şi mister. Violetul a depăşit graniţele utilităţii exclusiv feminine, acum reprezintă atitudinea out-of-the-box. Obţinut prin mixarea albastrului liniştitor cu roşul agitator, se obţine acest violet care îl are pe vino-ncoa’.

Acum că ai aflat semnificaţiile culorilor pe care le-ai putea folosi în dormitor, analizează-şi preferinţele şi alege culorile care ţi se potrivesc!