Vara, micii voştri copii sunt vrăjiţi de zilele lungi, de faptul că se pot juca în voie cu apă sau în apă. Şi după atâtea activităţi, după atâta joacă, vine oboseala. Aici interveniți voi, părinții şi îi trimiteți la un nani bun. Tot de voi depinde şi cum îi pregătiți pe micuţi pentru somnul de vară.

Dacă pe timp de iarnă aveți grijă ca cei mici să aibă parte de o temperatură mai mare în cameră şi să doarmă înveliţi mai bine decât noi, pe timp de vară trebuie ținut cont de alte aspecte.

Spre exemplu, copiii mici sunt sensibili la vânt, de aceea se impune o grijă suplimentară faţă de ei, dar care nu implică menţinerea unei temperaturi ridicate care să-l facă pe cel mic să transpire. Aşadar, nu este indicat să „cocoloşiți” copiii, ci doar să fiți conştienţi că, fiind în creştere, sunt mai sensibili și sistemul imunitar mult mai uşor de învins decât al vostru. Când mergeți cu ei în parc sau prin oraş este recomandat să le puneți o căciuliţă subțire dacă afară bate vântul.

Copiii au nevoie de mult somn

Dacă folosiți puţine aşternuturi faceți din cuibul celor mici locul ideal de dormit, deşi nu este suficient. Trebuie să fiți atenţi la pijamale, să renunţați pe moment la pijamaua preferată cu imprimeuri, dar foarte călduroasă, în detrimentul unei pijămăluţe cu mânecă scurtă sau măcar mai subţire.

Şi fiindcă lumina este atât de puternică pe tot parcursul zilei încât vă vine greu şi vouă să dormiți după-amiază, ce să mai vorbim de ai voştri copii care, sincer vorbind, abia aşteaptă încă o tură de joacă, deşi a venit ora de somn.

Copiii au nevoie de mult somn, şi noaptea dar şi ziua. Tentaţiile verii sunt mari, dar trebuie ca cei mici să ințeleagă că vor putea profita de soarele de afară şi în ziua următoare, sau şi mai târziu în zi.

Unde mai punem că lumina de zi are şi un efect biologic asupra noastră: soarele împiedică organismul să producă substanţa care îmbie la somn, melatonina. Dacă puiuţii nu înţeleg de vorbă bună, nu îi forţați; puteți să îi ademeniți: închideți jaluzelele ca să reduceți lumina din cameră; În cel mult o oră copiii se vor simţi adormiţi şi vor accepta să renunţe la joacă pentru a-şi face programul de somn, mai ales dacă vor avea jucăria sau păpuşa lor preferată.

Copiii au nevoie de timp de adaptare la noul program şi la noile temperaturi, tocmai de aceea ca părinţi aveți datoria să vă preocupați mai mult de tot ce înseamnă pregătirea lor pentru somn.