Lenjeria de pat este cea care înlesneşte folosirea saltelei, pernei şi pilotei, le protejează şi se murdăreşte ea pentru a le menţine curate, iar pe tine te asigură mereu de prospeţimea întregului pat, de claritatea întregului somn şi îţi oferă siguranţa somnului sănătos. Dar cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat astfel încât noaptea să îţi fie dragă şi somnul cât mai dulce?

Speli lenjeria şi trebuie să o schimbi cu alta, pentru a avea cum să dormi. Dacă faci referire strict la aruncarea unei lenjerii de pat uzate, această acţiune se recomandă o dată la 6 luni, dar de regulă când consideri că este mai aspră, că au apărut ciupituri sau că s-a pătat.

Redactorii revistei www.womenhealthmag.com au luat iniţiativa de a întreba cititoarele publicaţiei de frecvenţa cu care îşi spală lenjeria de pat. Rezultatul acestui sondaj a fost unul destul de descurajant. Numai 44% dintre respondente îndeplinesc minimul recomandat de directorul de microbiologie şi imunologie clinică de la Centrul medical al Universităţii Langone din New York.

De ce minimum o dată la 7 zile

Această frecvenţă minimă este o dată pe săptămână, însă 31% dintre acele respondente îşi spală lenjeria de pat de două ori mai rar, iar 16% chiar de patru ori mai rar. Ei bine, deşi nu eşti în New York, poţi presupune destul de uşor faptul că rezultatele sondajului realizat acolo şi cele ale potenţialului sondaj de aici ar avea mari asemănări.

Este puternic recomandat să speli articolele de lenjerie de pat o dată la 7 zile pentru că încă din prima noapte aceasta se impregnează cu celulele moarte ale pielii tale, cu transpiraţie, loţiuni de corp, praf şi orice alte particule.

Mai mult, aceste elemente organice sunt „alimentele” acarienilor, microorganisme pericuoase pentru sănătatea ta. Şi mai mult, feţele de pernă trebuie spălate şi mai des, anume de două ori pe săptămână, ele find, dintre toate, cele mai solicitate piese, cele mai încărcate de impurităţi. Aşadar, lenjeria de par trebuie schimbată nu atât pentru protejarea corespunzătoare a produselor de dormit, cât pentru propria ta protecţie faţă de probleme respiratorii şi sănătatea precară a pielii tale.

Un argument legat de somn

Orice pat poate avea o saltea confortabilă, o pilotă magică şi perne aşa pufoase încât ai dormi non-stop doar ca să le simţi beneficiile. Păcat că dacă ai contact direct cu acestea, le vei păta şi uza atât de repede încât somnul tău va deveni, la propriu, foarte scump. Interfaţa dintre tine şi acestea este lenjeria de pat, care are contact direct cu tine. Dacă vrei cu adevărat un somn în care prospeţimea produselor de bedding să ajungă şi la tine, schimbă lenjeria de pat cât de des consideri, spal-o cât de des consideri, dar nu uita de perioada minimă de 7 zile. Doar aşa noaptea îţi e dragă şi somnul tău e dulce.