Ultimii ani au adus cu sine o mulțime de noi practici pe care noi, românii, am început să le îmbrățișăm cu drag în speranța unei sănătăți de fier și a unui corp de invidiat. De la zumba, kangoo-jumps și yoga până la diversitatea de masaje care mai de care mai benefice. Totuși, în fuga asta pentru a ne fi bine uităm să ne concentrăm pe lucrurile simple care, la final, au cele mai multe rezultate. Bineînțeles, vorbim despre importanța somnului și a unei rutine cât mai bine organizate de odihnă.
În timpul somnului, atât copiii cât și adulții trec printr-un proces de refacere al organismului. Energia pierdută pe timpul zilei revine la cotele normale, iar necesarul odihnei recomandat ne ajută să ținem bolile la distanță, imunitatea jucând un rol vital.
Cei mici au mult mai multă nevoie de un program de somn complet pentru a se putea dezvolta într-un mod armonios și sănătos. În timp ce aceștia dorm, lucrurile noi pe care le învață și experiențele pe care le trăiesc li se întipăresc în memorie. Mai mult decât atât, doctorii recomandă ca micuții să doarmă exact atât cât au nevoie deoarece hormonul de creștere este secretat în somn. Intervalele de somn ale copiilor variază în funcție de vârsta acestora, dar este bine de știut că în primele luni de viață sunt necesare chiar și 16-17 ore de somn. Odată ce ajung la câțiva anișori, orele de somn se mai reduc, ajungând la un maxim de 9-10 ore fără alte reprize de odihnă pe timpul zilei.
În cazul adulților, situația stă puțin diferit. Cele 8 ore de repaus recomandate de specialiști reprezintă pentru mulți dintre noi un scop greu de îndeplinit. De vină sunt activitățile solicitante din timpul zilei, job-ul, rapiditatea vieții cotidiene și suprasolicitarea. Din fericire, cu puțină grijă și organizare putem stabili cât de cât un program de somn care să se încadreze în limita de 7-8 ore, perfectă pentru a ne reface. Relaxarea dinaintea somnului este foarte importantă, la fel ca și atmosfera din cameră. Izolează-te de zgomot sau prea multe lumini artificiale și renunță să mai utilizezi laptopul, telefonul sau chiar și televizorul cu puțin timp înainte de a te pregăti pentru somn. Încearcă să renunți la cafeaua consumată după ora 17:00 și focusează-te pe minim 30 de minute de sport zilnic, de preferat dimineața.
Deși suntem diferiți și funcționăm după anumiți parametri pe care îi stabilim singuri, un somn sănătos trebuie să rămână o constantă zi de zi. Chiar dacă ai o viață activă și o familie frumoasă în grijă, nu uita că sănătatea ta este importantă. Pentru tine, dar și pentru cei din jur!