După orele petrecute la şcoală, copilul tău simte trei lucruri: foame, somn şi dor de părinţi. Dacă atunci când ajunge acasă va mănânca bine și se va odihni corespunzător cu siguranța va avea mai apoi energie pentru teme.
„Tehnica” somnului la prânz
După o săptămână cu adevărat nebună, noi obişnuim să dormim după-amiezile de sâmbătă (nu că nu am vrea să aţipim în fiecare după-amiază), şi asta nu neapărat pentru a recupera orele sacrificate de somn, ci pentru a repune pe poziţii anumiţi „indicatori” ai odihnei şi regenerării corporale şi cerebrale implicate în somn, lucruri date peste cap de haosul care ne defineşte serile din cursul săptămânii.
Dar nu noi, ci mai ales cei mici sunt beneficiarii zilnici ai acestei „tehnici”. De fapt nu este nicio tehnică, deoarece pentru ei este o nevoie de somn la fel de mare ca nevoia somnului de noapte.
Capacitatea de analiză, interpretare şi folosire a informaţiei creşte după un somn corespunzător, aşadar copilul acumulează informaţie, doarme, iar mai apoi foloseşte informaţia în mod eficient.
Cum ajung copiii să înveţe mai uşor
Se ştie că în timpul somnului, informaţiile acumulate de-a valma intră în sertăraşele potrivite, sortate după felul şi folosinţa lor. Adică informaţiile diverse se aşează într-un sertar provizoriu, cele importante se lipesc la propriu de alte sertare, iar informaţiile existente deja suferă o reevaluare, schimbând, uneori, locul informaţiilor dintre sertare.
Ştiinţific vorbind, în timpul somnului se activează aceleaşi regiuni ale creierului care au fost active în timpul evenimentelor trăite până în acel moment. Creierul reia aceste evenimente la o viteză de aproximativ 7 ori mai mare decat viteza din cursul acelor evenimente. Există puternica posibilitate ca acest lucru să fie legat de procesul învăţării, conform dictonului „Repetiţia este mama învăţăturii”.
Tot repetând, legăturile neuronale formate în procesul de învăţare se stabilizează, informaţia ajungând accesibilă, putând fi redată mai repede şi cu acurateţe sporită.
Nu vrea să doarmă la prânz? Iată nişte trucuri!
- chiar dacă nu va dormi, va sta în pat, acest lucru fiind benefic;
- lumina mai puţină şi linişte mai multă sunt lucruri care îmbie la somn;
- asigură-te că are parte de activitate fizică şi de aer curat înainte de perioada de odihnă;
- muzica în surdină şi joaca liniştită sunt recomandate pentru a crea somnolenţă;
- fă din somnul de prânz o rutină şi micuţul va tinde să o respecte;
- subtil, pune-i perna în braţe.
Un element cheie: perna
Când ne sprijinim capul pe pernă, simţim o comuniune denumită somn: capul cere loc de dormit, perna îl oferă.
Perna Kids Feeling oferă micuţului ocazia de a dormi, fiind moale şi pufoasă. Puful de înaltă calitate ia forma capului lui, având astfel grijă de coloana fragilă a acestuia. Plată şi subţire, perna Feeling previne sufocarea şi deformările coloanei vertebrale. Umplutura este puf de gâscă 100%, trecut printr-o serie de procese de igienizare şi teflonare împotriva acarienilor.
Doar această pernă este special concepută pentru somnul de zi al micuţului tău. Ţine cont de sănătate, postură de somn, aspect şi de cum se simte, astfel încât să ofere un sentiment de tihnă şi pace, stare care îmbie la atât de necesarul somn de zi al celui mic.