Este vară, concediile și vacanțele sunt în toi, iar somnul cade pe un plan secund în detrimentul distracției. Deși o gură de aer și multe plimbări nu strică nimănui, e bine să știi că lipsa somnului poate avea, în timp, efecte nocive asupra sănătății tale, în special asupra tenului.
Oboseala, puținele ore de odihnă, toate aceste lucruri încep să se citească pe chip dacă nu se găsește un echilibru între muncă, distracție și perioadele atât de necesare de odihnă. Stilul de viață modern ne determină să fim cât mai conectați, atât în mediul online cât și în realitatea cotidiană, iar toate aceste lucruri devin mai importante decât cele câteva ore de somn destinate nouă. Perioadele de odihnă ne ajută să ne reîncărcăm bateriile și să fim pregătiți pentru o nouă zi, iar lipsa acestora ne poate dăuna sănătății fizice și psihice.
Un somn sărac este calea sigură către o creștere a riscurilor de îmbătrâinire ale pielii, pierderii elisticității, dar și diferențele de pigmentare. Conform unui studiu realizat de cercetătorii Universității Spitalului Case Medical Center din SUA, privarea de somn duce în timp la distrugerea barierei de protecție împotriva razelor solare atât de nocive și a radiațiilor din mediu.
Efectele oboselii apar în timp, dar sunt foarte vizibile, în special la femei. Porii dilatați, cearcănele, tenul pământiu și lipsa strălucirii duc la un aspect îmbătrânit al pielii. Mai mult decât atât, un ritm de viață alert și neglijent din punct de vedere al orelor de odihnă poate lăsa loc unor consecințe precum: împiedicarea regenerării pielii, scăderea imunității, agravarea bolilor de piele (în cazul în care acestea deja există) și favorizează celulita.
Urmele vizibile de pe ten pot fi ameliorate doar cu un program de odihnă adecvat și menținut pe o perioadă îndelungată, astfel încât organismul să se obișnuiască și să aibă timp să își revină. Deși multe femei apelează la tot soiul de tratamente faciale, cheia pentru un ten perfect este mai simplă decât credeai: un somn sănătos de aproximativ 7-8 ore pe noapte. Acesta influențează decisiv felul în care arătăm, de la piele și calitatea firului de păr până la factorul psihic. Specialiștii recomandă un program de somn bine pus la punct pentru o stare de spirit energică, un păr plin de vitamine și o piele sănătoasă și strălucitoare.
Analizează-ți ritmul de viață, calculează-ți activitățile zilnice în raport cu orele de somn pe care le dormi și fă-ți un program de odihnă potrivit stilului tău. Organismul îți va mulțumi în timp!