Noi studii specifice neuroştiinţei clarifică aspecte importante legate de somn şi spun că nici dormitul pe spate şi nici cel pe burtă, ci cel lateral ajută la înlăturarea reziduurilor chimice din creier şi, deci, la scăderea riscurilor de dezvoltare a anumitor boli neurologice.

Procesul prin care, pe timpul somnului, lichidul cefalorahidian colectează reziduurile de la celulele cerebrale era deja cunoscut, însă nu se lua în calcul şi poziţia de somn ca factor al filtrării eficiente a acestui lichid încărcat cu impurităţi chimice. Datorită studiilor făcute pe şoarecii de laborator, s-a putut demonstra că după colectarea reziduurilor de către lichidul cefalorahidian, acesta este filtrat mai eficient dacă în somn, corpul este poziţionat pe o parte.

Cazurile în care subiecţii dormeau pe spate sau pe burtă demonstrau şi ele această colectare şi filtrare, ca proces obligatoriu pe timpul nopţii, dar performanţele sunt mai slabe faţă de cazurile care implicau dormitul pe o parte.

De ce mă ajută să ştiu asta

Boli precum Parkinson sau Alzheimer pot fi prevenite prin grija faţă de sănătatea creierului. Somnul nu este o perioadă caracterizată de inactivitate, ci dimpotrivă, organismul cu totul, dar mai ales creierul se reface în somn în moduri în care pe timp de veghe este imposibil. Bolile neurologice pot fi prevenite prin practicarea unui somn corect, corespunzător.

Adaugă poziţia laterală de somn la recomandările privind menţinerea stării tale bune de sănătate, cu precădere de sănătate mintală. Încă un pas a fost deja făcut. Acum apare întrebarea “Pe care parte?”, la care nu există un răspuns ştiinţific, ci ţine numai de tine.

Să înţeleg că dormitul pe spate sau pe burtă nu este recomandat?

Dormitul pe spate este şi el benefic, deoarece previne durerile de spate şi de gât, dar acest lucru îl poate face şi dormitul pe o parte. Dormitul pe burtă opreşte sforăitul, în rest nu are avantaje. Aşadar, dormitul pe o parte este mai benefic decât celelalte poziţii de somn, având două avantaje imbatabile: scade refluxul gastro-intestinal şi are efect benign asupra creierului.

Trebuie să ştii că mai întâi trebuie să respecţi un program de somn care să ofere regularitate şi suficienţă somnului tău şi trebuie să ai grijă la alimentaţia pe timp de seară. Abia după ce aceste aspecte sunt îndeplinite, vorbim despre dormitul pe o parte şi beneficiile pe care le aduce creierului.

Şi, ca o completare: în alegerea părţii stângi sau drepte pe care vei alege să dormi de acum înainte, nu lua în calcul poziţia inimii sau a altor organe interne. În această alegere depinde numai de preferinţele tale şi probabil de poziţionarea patului în dormitor.

Chiar dacă te vei trezi cu faţa înspre fereastră sau cu faţa la perete, vei şti că a mai trecut o noapte în care ai păstrat distanţa faţă de Parkinson şi Alzheimer. Îţi poţi începe ziua cu maxim avânt!