Indiferent de vârsta pe care o avem, de ocupație sau de nivelul stresului pe care îl trăim zi de zi, organismul nostru funcționează după niște reguli bine stabilite, numite ritm circadian sau, în termeni populari, ritm biologic. Etimologia cuvântului ”ciarcadian” provine din limba latină unde ”circa” înseamnă aproape, iar ”diem” semnifică zi. Acesta se repetă în cicluri de 24 de ore.Capture

Este foarte important să acorzi atenție semnalelor pe care corpul tău le comunică într-un fel sau altul. Astfel vei știi să-ți ajustezi stilul de viață conform ritmului tău biologic, fără să afectezi funcționarea fizică sau comportamentală. Sincronizarea cu ceasul intern al organismului tău reprezintă cheia unei zile pline de succes.

Potrivit specialiștilor de la Universitatea din Zurich, există o perioadă potrivită din zi pentru orice tip de activitate după cum urmează:

  • Munca fizică dificilă este recomandat să aibă loc la primele ore ale dimineții
  • Cea intelectuală se poate desfășura cu succes în jurul prânzului
  • Pe perioada după-amiezei gradul de concentrare rămâne constant, astfel că ne menținem starea de spirit și funcționalitatea optimă
  • Seara trebuie să fie dedicată în totalitatea relaxării și perioadei de odihnă

O bună coordonare între activitățile tale zilnice și ritmul propriului organism îți va permite să funcționezi corect, să reduci din stresul zilnic și să te focusezi mult mai bine pe ceea ce ai de făcut.

Totuși, există mai multe tipuri de dereglări ale ritmului circadian asupra cărora ar trebui să ne îndreptăm atenția:

  • Turele de noapte – persoanele care lucrează pe timp de noapte au de obicei probleme mai mari cu somnul pe durata zilei;
  • Sindromul Fazei de Somn Întârziată – cei care suferă de această afecțiune au probleme cu adormitul seara și trezitul de dimineață;
  • Sindromul Fazei de Somn Înaintată – aceștia adorm devreme și se trezesc la fel de devreme;
  • Aritmie Circadiană – afecțiune ce duce la o oră de culcare din ce în ce mai înaintată și la o trezire târzie;
  • Fusul orar – cauzează dereglări ale ritmului biologic, fiind vizați, în special, cei ce călătoresc frecvent.

Ritmul circadian poate fi afectat și de privarea de somn, consecință întâlnită frecvent din cauza lipsei de timp și a stresului.

Perioada de odihnă optimă recomandată de specialiști este de 7-8 ore pe noapte pentru a putea fi pe deplin pregătiți pentru o nouă zi. Majoritatea, însă, ajunge să doarmă maxim 6 ore pe noapte, lucru ce afectează mecanismul organismului. Conform unui studiu realizat de American Cancer Society, oamenii ce dorm mai puțin de 5-6 ore pe noapte au o rată a decesului cu 30% mai mare decât cei ce se odihnesc 7-8 ore.

Fiecare vârstă are propriul ei ritm circadian, iar acțiunile și deciziile pe care le luăm zi de zi ne pot afecta acest mecanism de autoapărare al organismului sau, din contră, pot conlucra armonios. Sănătatea ta este cea mai importantă, așa că e timpul să ții cont de cele mai mici schimbări sau  de semnale de alarmă pentru a putea remedia dereglările ce îți pot afecta viața!